Hur många handskakningar?

Snabbtänkta Teresa räknar i huvudet när proppen har gått.
Publicerad

  1. Norge, Nigeria och Venezuela.
  2. Norge, Storbritannien och Ryssland.
  3. Norge, Danmark och Ryssland.
  4. Norge, Indonesien och Nigeria.
  5. Norge, Iran och Saudiarabien.
  6. Norge, Irak och Ryssland.
  7. Norge, Storbritannien och Iran.
  8. Norge, Ryssland och Saudiarabien.
  9. Norge, Iran och Venezuela.

Facit till ’Hur många handskakningar?’

Om vi multiplicerar 10 med 8 kommer varje handskakning att räknas 2 gånger. Det rätta svaret är alltså 10×8/2=40 handskakningar.

2. Om 9 personer var och en har hälsat på olika antal personer, så har de hälsat på 0, 1, 2, 8 personer, eftersom 8 är det maximala antalet handskakningar som någon utför. När 8-personershälsaren gjort sina handslag har alla utom partnern (och 8-personershälsaren själv) utfört 1 handskakning. Alltså får partnern inte ha gjort något ytterligare handslag, eftersom någon måste göra 0 handslag. När sedan 7-personershälsaren utfört sina handslag är vederbörandes partner den ende som kan representera

1 handslag eftersom alla återstående har gjort 2. Om vi fortsätter detta resonemang, så kommer antalet hälsningar i de 5 paren att vara 8-0, 7-1, 6-2, 5-3 och 4-4. Eftersom de 9 personerna har hälsat på olika antal personer (0 till 8) och det enda antal som förekommer två gånger är 4, så måste Eva ha hälsat 4 gånger. Den allmänna principen för Evas handskakningar är (n-2)/2 där n är antalet personer på middagen.

Facit till ’Varifrån kommer oljan?’

Ledtråd till fråga 1

Ledtråd till fråga 2

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor