I inre och yttre landskap

Bilder från månen i utställning på Hasselblad Center.
Publicerad

De sista Apolloresenärerna stannade i 72 timmar på månen, men deras fotavtryck bevaras i minst en miljon år – på månen finns inget väder som utplånar besökares spår.

Harrison Schmitt landade där med Apollo 17 den 11 december 1972. Han är geolog och den ende vetenskapsmannen bland det omkring 15 astronauter som har fått se jorden på nästan 400 000 kilometers håll.

Bilden på vår blå planet sedd från månytan togs, liksom alla andra foton på månen, med Hasselbladskameror. Nu visas en del av de magnifika bilderna på Hasselblad Center i Göteborg. Fotona har bearbetats digitalt och ingår i utställningen Inre och yttre resan tillsammans med Lennart Nilssons foton inifrån människans kropp. Utställningen invigdes nyligen i Göteborg som en del i firandet av hundraårsdagen av Victor Hasselblads födelse. Ilan Chabay från USA höll sin installationsföreläsning som Sveriges första professor i public learning and understanding of science. Han talade om hur forskning och allmänhet kan närma sig varandra, med särskild inriktning på naturvetenskap.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor