Bara hälften kvar av Afrikas glaciärer

Inom två decennier är isen på de afrikanska Rwenzoribergen borta.
Publicerad

Brittiska forskare har i samarbete med Makerere Universitety i Uganda följt utvecklingen på de 5 000 meter höga bergstopparna. Sedan 1960-talet har den istäckta ytan halverats, och den är i dag bara knappt en kvadratkilometer stor. Det är uppvärmningen av vårt jordklot som ligger bakom förändringen – temperaturen ökar i området, men inte nederbörden.

Rwenzoribergen är legendariska alltsedan den grekiske geografen Ptolemaios på 100-talet proklamerade att Nilens vatten försörjs av de isbelagda topparna vid ekvatorn. Han skrev om Månbergen vars snö matar sjöarna som är Nilens källor. Nu är det nederbörd på lägre höjder som får stå för vattentillförseln till ett av Afrikas viktigaste vattendrag.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor