Karlstad röstar som Sverige

I det senaste riksdagsvalet röstade Karlstadsborna närmast riksgenomsnittet.
Publicerad

Sedan 1970-talet har den småländska kommunen Ljungby varit ett Sverige i miniatyr vad gäller röstning i riksdagsvalen. Men i dag ligger Ljungby på 179:e plats, efter en kommunsammanslagning med en annan kommun. I stället är det Karlstad som numera är den kommun som kan representera Medelsvenssons röst, med endast 0,4 procentenheters genomsnittlig avvikelse från partiernas röstandelar i riket.

Thomas Denk, docent i statsvetenskap vid Karlstads universitet, kan inte förklara varför Karlstad ligger så nära snittet.

– Karlstad borde inte vara så representativt, med tanke på att det är en universitetsstad med tjänstemannaprofil, säger han. Om vi kommer lika nära rikssnittet i det kommande valet, bör detta studeras på något sätt.

Den andra extremen är de kommuner där röstningen skiljer sig allra mest från riksgenomsnittet. Mest olika ser det ut i tre Stockholmsnära kommuner, där invånarna röstar betydligt mer borgerligt än genomsnittssvensken. Dessa kommuner präglas av långtidsutbildade höginkomsttagare, vilket påverkar de politiska preferenserna.

Så här skiljer sig riksdagspartiernas röstfördelning i förhållande till riket (i valet 2002):

    Genomsnittlig avvikelse,
Kommun procentenheter
1. Karlstad 0,4
2. Växjö 0,8
3. Halmstad 0,8
4. Falun 1,0
5. Kalmar 1,0
     
286. Överkalix 7,2
287. Vellinge 8,5
288. Täby 9,0
289. Lidingö 9,6
290. Danderyd 11,9
Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor