Varmare klimat hotar inte Golfströmmen

Göteborgsforskaren Olof Dahl ger en ny modell av hur havet strömmar längs kusterna.
Publicerad

Att vi inte fryser ihjäl på våra breddgrader kan vi tacka den nordatlantiska strömmen för, Golfströmmens förlängda arm. Många har på senare tid hävdat att det varma vattenflödet riskerar att stanna som ett resultat av framtida klimatförändringar.

Om det blir varmare räknar man med mer nederbörd, som spär ut havsvattnet i norr. Tillsammans med värmen leder det till att vattnet blir lättare, och tungt djuphavsvatten upphör då att bildas i Arktis och Nordatlanten. Många har trott att sjunkande tyngre vatten driver på cirkulationen och är ett nödvändigt villkor för den nordatlantiska strömmen.

Om den nya modellen för vattnets strömning längs havets kuster stämmer, hotas dock inte våra varma strömmar. Oceanografen Olof Dahl vid Göteborgs universitet har upptäckt att vattnet kan fortsätta att strömma längs kusterna även om djupvattenbildningen upphör.

Modellen ger en ny bild av hur hav och land möts. I stället för en brant kust införde han lutande havsbotten. Då blir transporterna i havet inte lika beroende av förändringar i vattnets densitet. Då kan det varma vattnet, liksom annat som transporteras – salt, fiskyngel och även miljögifter – fortsätta att flyta med strömmen.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor