Töväder tär på Grönland

Grönlands is smälter allt snabbare, enligt nya satellitmätningar.
Publicerad

Grönland har förlorat nästan 240 kubikkilometer is per år mellan 2002 och 2005. Det visar mätningar med två satelliter som kartlägger variationer i jordens gravitationsfält vilket visar storleken på isarna. Avsmältningen höjer ytan i världshaven med drygt en halv millimeter per år, rapporterar amerikanska forskare i tidskriften Science.

Mätningar med luftburen laser har gett snarlika resultat – och visat att avsmältningen blivit fyra gånger större sedan åren kring millennieskiftet.

Tövädret kan ha naturliga orsaker. Men det ligger helt i linje med klimatmodeller som säger att människans utsläpp av växthusgaser värmer klimatet. Om all is på Grönland smälter kan världshaven stiga med över 5 meter.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor