Varför så negativt om Lappland?

Varmt tack för utomordentligt intressanta artiklar om Linné, men jag blir en smula upprörd över den ytterst negativa bild som förmedlas av trakter som jag av födsel och uppväxt håller kära.
Publicerad

Risken finns att den fiktiva intervjun bevarar fördomar om Lappland. I själva verket var Linné ofta mycket positiv till både människor och natur i nordligaste Sverige. Han skrev exempelvis också så här: ”Så snart jag kom på fjällen fick jag liksom nytt liv igen, och det var som en stor börda tagits av mig… Det är hälsosamt att resa hit… Här finns inte något kiv, inte det minsta bekymmer, inte heller för pengar…

ANDERS WILTEUS, Tranås

Svar:

Att sammanfatta en så produktiv och sammansatt person som Carl von Linné är givetvis vanskligt. Jag valde dock några citat för att komplettera de ärominnen som brukar produceras i samband med historiska jubileer. Linné var alltså även fördomsfull och kanske trångsynt. Jag är övertygad om att F&F:s läsare inte blint litar på salig Linnés bild av Lappland, utan inser att han var en produkt av sin tid och sitt sammanhang.

HENRIK HÖJER, född och uppvuxen i Norrland

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor