Hur länge tar det innan ny teknik slår igenom?

Det tar ett tag från det att en ny teknisk landvinning är praktiskt användbar och fram till att den påverkar industrins produktivitet. Denna tidsrymd var lika lång för elektriciteten som för informationstekniken. Hur lång?
Publicerad

A. 0-10 år.
B. 10-20 år.
C. 20-30 år.
D. 30-40 år.
E. 40-50 år.
F. 50-60 år.

Facit till ”Åke blandar bort korten”

Vi måste alltså vända på vokalen Y för att se om det finns en jämn siffra på den andra sidan. Dessutom måste vi vända på den udda 7:an för att kontrollera att det inte är en vokal på den andra sidan. Vad som finns på andra sidan K och 4 spelar ingen roll.

Hjärnbruksledtråd

Vi kan då transformera problemet på följande sätt, där varje kort representerar en av vännerna. Vokal=under 18 år. Konsonant=över 18 år. Jämn siffra=alkoholfritt. Udda siffra=alkoholhaltigt. Åkes hypotes beträffande korten kan då uttryckas som att vi ska kontrollera att alla under 18 år dricker alkoholfritt.

Facit till ”Hur länge tar det…?”

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor