Flyter Merkurius inre?

Att planeten vinglar tyder på att den har en flytande kärna av smält järn.
Publicerad

Merkurius ligger närmast solen av alla planeterna, och dess yta har en temperatur på över 400 grader Celsius. Det talar för att dess innanmäte är flytande, även om fysikerna har varit osäkra på hur det förhåller sig. Nya noggranna observationer tyder på att små variationer i Merkurius rotation kring sin egen axel kan förklaras av att smält järn fyller planetens inre.

Liksom runt jorden bildar en dynamoeffekt ett magnetfält kring Merkurius. Det svaga magnetfältet upptäcktes på 1970-talet av den amerikanska sonden Mariner 10, även om många då tvivlade på att fältet verkligen fortsätter att bildas. Men med smälta metaller i sin kärna kan Merkurius själv uppträda som en svag magnet, dock med en fältstyrka på bara en hundradel av jordens.

När rymdsonden Messenger ska göra sina nära flygningar kring Merkurius i januari nästa år kan man mäta om detta verkligen stämmer.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor