Hakkors även på finländska flygplan

Publicerad

Finlands flygvapen grundades 1918 då den svenske greven Eric von Rosen donerade det första flygplanet till det nya självständiga Finlands försvarsmakt.

Greven hade med blå färg målat sitt personliga lyckomärke, det urgamla indiska hakkorset, på vingarna. Märket var sedan flygvapnets nationaltecken ända till slutet av andra världskriget. Nu har det förts fram tankar om återanvändning av denna symbol. Hur lång bör ”ångertiden” vara för att den mångtusenåriga symbolen ska bli ren igen – besmutsningen under nazitiden varade bara ett par decennier?

**Esko Länsimies**
Professor emeritus
Kuopio, Finland

**Fotnot:** De äldsta beläggen för hakkors är över 4 000 gamla och härrör från nuvarande Indien och Pakistan. Därifrån har symbolen förts till Medelhavsområdet och till Kina och Japan. Hakkorset har använts av indianska kulturer i Amerika och sporadiskt i Afrika. I Sverige finns det på föremål från brons- och järnålder. När Adolf Hitler år 1919 komponerade nazistpartiets fana placerade han ett svart hakkors i en vit cirkel på röd botten.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor