Ord i tiden

Antologier kan vara svåra att sammanfatta i en kort recension, men denna har ett ovanligt upplägg.
Publicerad

Ett par dussin välkända humanistiska och samhällsvetenskapliga forskare skriver om ett aktuellt ord var – från A till Ö.

Det handlar om tidstypiska teoretiska begrepp som diskurs, text, medialisering och evidensbasera. Det handlar även om ord i tiden, som såpa, jingel, yta och zappa. Varje ord är föremål för en kort men resonerande essä.

En personlig favorit är historikern Arne Jarricks uppgörelse med ordet berättelse, en term som snart sagt varje humanist använder för att verka initierad, fast ordet i sig helt enkelt innebär en friskrivning från alla tänkbara sanningsanspråk. Så om du är forskare och inte vet om det du skriver är sant eller inte – skriv att det är en berättelse. Lätt som en plätt!

Tidens tecken

Björnsson, Anders & Rombach, Björn (red.)
Santérus förlag

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor