Hjärnans luktbulber

Publicerad

Hjärnans luktbulber är de två utbuktningarna (”svanhuvudena”) med små nedåtriktade ”cellsvansar” nedtill till vänster på stora bilden. Som framgår av lilla bilden är luktbulberna belägna på undersidan av hjärnans främre del. De är sammanbundna med hippocampus (en av storhjärnans vindlingar) via kanaler som visas i rött på bilderna. Denna upptäckt publicerades 2007 i en artikel i Science av neurovetarna Peter Eriksson och Maurice Curtis vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Jonathan Westins forskningsområde är vetenskaplig kommunikation, och han har arbetat med att visualisera allt från romerska marknadsplatser i antiken till modern medicin. I det här fallet fick han en människohjärna till sitt förfogande som Maurice Curtis hjälpte till att skära upp i olika snitt. Under modellerandet av den tredimensionella bilden (som F&F tyvärr bara kan återge i två dimensioner) fördes en livlig diskussion med Peter Eriksson och Maurice Curtis om visuell återgivning och konflikten mellan tydlighet och realism.

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor