Oceanjakt vid Mars nordpol

Grävjobb ska undersöka förutsättningar för liv.
Publicerad

Tidigt på morgonen den 26 maj, efter 9 månaders färd, landade den amerikanska roboten Phoenix på Mars. Hittills har de robotar som lyckats landa där bara tittat sig omkring. Men Phoenix har utrustats med en robotarm som ska gräva under ytan och fotografera det som dyker upp. Den kan även göra enkla analyser av sediment för att identifiera vatten och salter.

Under 90 Marsdagar (92 jorddagar, det vill säga till slutet av augusti) ska Marslandaren utforska markens sammansättning för att ta reda på om liv kan ha uppstått och utvecklats på planeten. En viktig fråga är om vatten har flutit på Mars under de senaste 100 000 åren. Forskarna är överens om att det skett någon gång i planetens historia, och alltsedan data från den amerikanska Marssonden Odyssey pekade på möjligheten att det finns en frusen ocean gömd vid Mars nordpol har forskarna vid Nasa väntat på en möjlighet att leta.

Men att söka efter livstecken på Mars får vänta till framtida besök, tvärtemot vad de flesta medier har rapporterat.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor