Bengt Gustafsson

Mångsidig astronom prisbelönt.
Publicerad

Folkbildare med livs­åskådningsfrågor i fokus fortsätter sin gärning inför det kommande inter­nationella astronomiåret.

När jag ringer Bengt Gustafsson är han i full färd med att förbereda föreläsningar för fysikstudenter i Uppsala. Undervisning på grundkurserna tar tid, men det är också intressant och stimulerande att gå tillbaka till sin egen studietid, menar han – att minnas hur man själv tänkte då.

Under en vecka i somras firades hans 65-årsdag med ett symposium, A stellar journey. Till Museum Gustavianum i Uppsala kom specialinbjudna gäster, många av dem Bengt Gustafssons forna doktorander.

– Under ett kort ögonblick kände man att man kanske har betytt något! Nej, men det är verkligen kul att se hur de har utvecklats, många har blivit betydelsefulla forskare som också drivit hela forskningsfältet framåt.

Fältet innebär analys av stjärnljus, och metoderna liksom tolkningen av signalerna från avlägsna stjärnor har sofistikerats oerhört bara under de senaste decennierna.

Mitt under seminariet överraskades Bengt Gustafsson med att tilldelas Lars Salvius-priset på 100 000 kronor, enligt juryn för hans ”vittomfattande arbete med att sprida kunskap om världsalltets utveckling och förståelse för naturvetenskap som mänsklig aktivitet. Genom att ställa livsåskådningsfrågorna i centrum och nyttja många olika uttrycksmedel når han fram till en bred publik med angelägna tankar”.

Vi lär få se mer av detta nästa år, då 2009 har utsetts till det internationella astronomiåret av FN, 400 år efter att Galileo för första gången riktade sitt teleskop mot stjärnhimlen. Bengt Gustafsson är ordförande för den svenska delen av firandet som utöver en mängd aktiviteter för skolor och allmänhet även planerar en serie seminarier om Galileo på Dramaten i Stockholm.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor