Ny krater upptäckt med laser

En tusen år gammal krater från ett meteoritnedslag har upptäckts med hjälp av laser.
Publicerad

I stället för att som vanligt använda radar har kanadensiska forskare använt en laserradar, så kallad lidar. Denna tränger igenom vegetationen och avslöjar vad som finns därunder.

Kratern som de har hittat är 36 meter i diameter och 6 meter djup och ligger i ett skogsområde i västra Kanada. Kratrar av den storleken är svåra att hitta på grund av att de ofta är övervuxna med skog eller fyllda med vatten.

Genom att jämföra vår planet med andra planeter i solsystemet, där nedslags­kratrar syns tydligt, har forskarna räknat ut att en krater av denna storlek bör bildas ungefär vart tionde år. Men på jorden har man hittills bara funnit fem sådana kratrar från de senaste tio tusen åren.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor