Till Mars i en magnetbubbla

En magnetisk bubbla skulle kunna skydda rymdfarkoster mot solvinden. Den består av laddade partiklar från solen och är mycket skadlig för människor.
Publicerad

Här nere på marken skyddas vi mot solvinden av jordens magnetfält som inte släpper in de laddade partiklarna. Magnetfältet bildar en sköld runt jorden som kallas magnetosfär och som sträcker sig ungefär tio jordradier i riktning mot solen.

Men om man ska resa utanför magnetosfären, till exempel till Mars, måste man skydda sig på annat sätt. Ett internationellt forskarlag har nu, med en konstgjord solvind, undersökt hur man skulle kunna skydda sig med en magnetisk bubbla.

– Vi har nu studerat själva konceptet, säger fysikern Carol Norberg vid Umeå universitet som deltagit i forskningen. Nästa steg är att undersöka hur detta kan tillämpas.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor