Vände andra sidan till?

För fyra miljarder år sedan blickade gubben i månen kanske inte mot jorden.
Publicerad

Månen visar oss ständigt samma sida. Det beror på att vår följeslagare hinner rotera ett varv på precis samma tid som det tar att runda jorden. Så månens baksida känner vi bara till från rymdsondernas foton.

Nu har dock franska geofysiker tittat närmare på ålder och fördelning av 46 kratrar på månen, spår efter tidigare asteroidkrockar. Det borde finnas fler sådana på månens västsida sett från jorden än på den östra halvan, eftersom man anser att den del som ligger först i rörelseriktningen bör ta emot flest smällar.

Men när forskarna jämförde åldern på kratrarna visade sig det omvända – de äldsta kratrarna finns längst österut på månen. Det skulle kunna förklaras med att en kraftig knuff har fått månen att långsamt vända sig om för att efter några tiotusental år komma till dagens läge. Närmare studier av månstenar pekar mot att det i så fall hände för 3,9 miljarder år sedan.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor