USA tar Europa, Europa Ganymedes

Rymdstyrelserna i USA och Europa planerar en gemensam resa till Jupiter år 2020.
Publicerad

Bild: Nasa

Efter en sex år långa resa kommer en ameri­kansk rymdsond att sättas i bana kring Europa – den istäckta Jupitermånen. En europeisk sond ska i sin tur parkera vid Ganymedes – solsystemets största måne, större till och med än planeten Merkurius.

Europa gömmer förmodligen en ocean av flytande vatten under sin istäckta yta. Ganymedes är den enda månen i solsystemet som omger sig med ett eget magnetfält, något som till och med vissa planeter, som Mars, saknar. Också där misstänker forskarna att ett stort hav finns under ytan. Båda sonderna kommer även att undersöka två av de andra fyra galileiska månarna kring Jupiter – Callisto och Io. Den senare är mest känd för sin vulkaniska aktivitet som ständigt förändrar dess yta. Callisto är däremot ärrad av mycket gamla kratrar, minnen av ett aktivt liv för länge sedan.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor