Tidernas femme fatale avklädd

Publicerad
Jag har haft boken om Kleopatra liggande på skrivbordet länge och väl, tänkt att jag bör läsa den, men inte kommit mig för förrän nu. Skulden lägger jag på omslaget, en 1800-talsmålning tyngd av de många myterna om Kleopatra som tidernas femme fatale. Det är synd, för Kleopatra är en verkligt läsvärd och spännande bok. Författaren, antikvetaren Allan Klynne, balanserar mellan vad forskningen i dag vet om den egyptiska drottningen och vad som är legender spunna kring hennes gestalt. Och han gör det utan att tynga berättelsen. Det är förbluffande hur mycket man faktiskt vet. Läsaren förflyttas till århundradet före vår tideräknings början och till händelsernas centrum, Alexandria i Egypten och östra Medelhavet. I Klynnes text träder Kleopatra fram i mer tidstrogen dräkt.

Kleopatra

Allan Klynne
Prisma

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor