Daggfriskt på månen

Månen är inte så snustorr som forskarna har trott. Mätningar visar att en mycket tunn vattenhinna täcker hela månytan.
Publicerad
**Ingen torrboll**. Apollo 17 tog en bild av månen på väg hem till jorden efter den sista Apollofärden.
Bild: Nasa

Månens berggrund är helt igenom torr, tror de flesta planetforskare. Ändå tyder de färskaste spåren på att vattenmolekyler finns lite varstans på månen. Tre olika instrument som studerat månytan i infrarött ljus ser tecken på vatten, och den senaste spekulationen är att vattnet bildas av solen.

Med solvinden kommer väteatomer i hög fart och slår ut syret ur månens berggrund. Väte och syre tillsammans formar vattenmolekyler, som samlas kring partiklar i måndammet.

Hur kunde man då tidigare missta sig så grovt? Kilovis med mångrus har tagits hem från månen med Apollofarkosterna. Nasas förklaring är att man har trott att de spår av vatten, som de faktiskt har sett, kom från den fuktiga luften i Texas där de dyrbara månproverna förvaras.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor