Hjärnbruk: Hur ska Waylons mamma bryta rutbrödet?

En geometriskt sinnad pojke ger sin mamma gråa hår.
Publicerad

Bild: Christina Alvner
Till varje frukost vill Waylon* ha familjens hembakta mjuka rutbröd. Men inte så mycket för att han gillar smaken utan för att han älskar att bryta sönder brödet i olikformade bitar. Nu har han just åstadkommit tre sådana former, som han stolt förevisar för mamma Zulamith*. – Var och en av de här kan jag bryta sönder i fyra likadana bitar, säger Waylon skälmskt. Till och med på några olika sätt. Klarar du det, mamma? Waylon har just lärt sig att former kan vara spegelvända, så han instruerar sin mor noga. Bitarna får bara brytas utmed rutornas kanter, men eftersom brödet är mjukt går det bra att bryta i räta vinklar. Zulamith suckar men börjar studera bitarna noga: 1. Bit nr 1 kan på två olika sätt brytas i fyra likformiga bitar, samt på ett tredje sätt om Waylon tillåter spegelvända bitar. Vilka tre sätt? 2. Bit nr 2 kan brytas i fyra likformiga bitar på inte mindre än fem olika sätt, helt utan spegelvändning. Vilka sätt? 3. Bit nr 3 kan brytas i fyra likformiga bitar på tre olika sätt, men på varje sätt är en eller två av bitarna spegelvända. Vilka sätt? Fotnot: Problemet har inspirerats av den japanska problemkonstruktören Nob Yoshigahara. * Det finns bara sex personer i Sverige som heter Waylon (en som tilltalsnamn) och åtta som heter Zulamith (en som tilltalsnamn), enligt SCB.

Facit till ”Hur ska Waylons mamma bryta rutbrödet?”

Bokstäverna m.m. i ledtråd 2 är ett trubbigt försök att avbilda bitarnas form.

Facit

Ledtråd 2 till ”Hur ska Waylons mamma bryta rutbrödet?”

1. I, T, S/Z.
2. T, +, d/b, 2 x ”barnstol”.
3. S/Z, 2 x d/b.

Ledtråd 1 till ”Hur ska Waylons mamma bryta rutbrödet?”

Räkna antalet rutor och dela med 4, så att du vet hur många rutor varje del ska bestå av.
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor