Han för Uganda närmare oss

Angeläget budskap om avlägsen konflikt.
Publicerad
**På plats**. Sverker Finnström har sett både glädje och lidande i krigets Uganda.
Bild: Otim p’Ojok

Antropologen Sverker Finnström har som förste svensk fått Margaret Mead-priset, ett av den internationella antropologins mest prestigefyllda priser, för sin bok om människorna i inbördeskrigets norra Uganda.

Acholifolket lever sedan mer än tjugo år i korselden mellan Herrens motståndsarmé och Ugandas regeringsarmé. Det är ett mycket grymt krig. Just nu råder lugn, för rebellerna har jagats in i angränsande länder. Men lugnet är bedrägligt. De hoppingivande fredssamtalen som hölls 2006–08 kom av sig.

– Situationen är verkligen inte svart eller vit, säger Sverker Finnström.

I boken Living with bad surroundings låter Sverker Finnström det krigströtta acholifolket berätta. Om hur de hanterar sina psykiska trauman skrev han en uppmärksammad artikel i Forskning & Framsteg 2/06.

– Det visar sig att vi trots allt är ganska lika i Uganda och Sverige. Det här kan verka vara en avlägsen konflikt. Men den är närmare än vi tror, säger Sverker Finnström som inte bara sett lidande utan också mycket liv och glädje i Acholiland.

Priset delas ut till någon som i den legendariska antropologen Margaret Meads anda förmår nå en bredare publik.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor