Hudceller blir hjärnceller
En ny teknik att göra om celler kan i framtiden leda till nya sätt att tillverka celler som behövs för att bota sjukdomar.
Cellernas utveckling i kroppen liknar ett träd. Allt börjar med embryonala stamceller. Stamcellerna bildar olika utvecklingslinjer, som sedan förgrenar sig mot mer specialiserade celltyper i kroppens vävnader.
År 2006 lyckades japanen Shinya Yamanaka tillverka något som liknar embryonala stamceller genom att stoppa in fyra nya gener i hudceller från en mus. Hudcellerna ”backade” alltså tillbaka till utvecklingsträdets rot.
Men det går faktiskt att omvandla en mogen celltyp direkt till en annan. Tidigare har det visat sig fungera på snarlika celltyper i bukspottkörteln.
Nu har forskare i USA fört in tre nya gener i fullmogna hudceller så att de utvecklas direkt till hjärnceller. Det motsvarar ett stort hopp mellan helt olika grenar på cellernas utvecklingsträd.
En fördel är att tekniken är fri från embryonala stamceller, som i värsta fall kan ge upphov till tumörer.
– Det är ett skäl till att vår teknik kan bli lämplig för behandling med nya celler, säger Thomas Vierbuchen, stamcellsforskare vid Stanford University School of Medicine.
Han beskriver den nya metoden i tidskriften Nature.