Förstadier till liv i Orion

Publicerad
**Toppar**. Högt utslag på kurvan motsvarar de olika molekyler i Orionnebulosan som kan bilda livets byggstenar.
Bild: ESA/NASA/Jpl-Ca Ltech

Vatten och flera organiska molekyler har nyligen upptäckts i Orionnebulosan, där många nya stjärnor bildas. Orionnebulosan är känd som en av rymden mest produktiva kemiska fabriker. Av alla stjärnbildningsområden ligger den närmast oss, 1 340 ljusår bort.

Astronomerna har bland annat funnit koldioxid, formaldehyd, metanol, vätecyanid, svaveloxid och svaveldioxid. Det är ämnen som så småningom kan bygga upp livgivande material, men än så länge vet ingen exakt hur det går till.

Upptäckten har gjorts med Herschelteleskopet, som sedan ett år ligger i omloppsbana runt jorden och registrerar infraröd strålning från rymden. De infraröda strålarna är omöjliga att se från jorden, eftersom de absorberas av vattenånga i atmosfären.

Upptäckten av organiska molekyler i Orion är ett steg i sökandet efter liv i rymden.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor