Vinnare av Tidskriftspriset: Årets rörligt 2024!

Barnen som saknar fördomar

För första gången har forskare hittat en grupp människor som saknar fördomar om raser.
Publicerad
**Fördomstest.** Forskarna använde bilder liknande den här för att kartlägga fördomar hos barn.
Bild: Per Thornéus

– Vi hade väntat oss låga resultat, men att de helt saknar fördomar om raser kom som en överraskning, säger Andreas Mayer-Lindenberg, professor i psykiatri vid Universität Heidelberg i Tyskland.

Människor med Williams syndrom saknar en bit av kromosom 7 och är oftast pratglada och vänliga. De har en förändring i hjärnan som gör det svårt att uppfatta hot i sociala situationer.

Forskarna lät barn i skolåldern med och utan Williams syndrom – samtliga ljushyllta européer – se tecknade bilder av en ljus och en mörk person av samma kön. Barnens uppgift var att peka på den som bäst passar ihop med värdeomdömen som dålig, ful och dum.

De normala barnen parade oftast ihop negativa ord med mörkare hudfärg. Sådana fördomar finns redan i treårsåldern, enligt tidigare studier.

Men barnen med Williams syndrom hade inga sådana tendenser, enligt en rapport i Current Biology. Däremot hade de precis som andra barn en klar uppfattning om könsroller. Det framgick av ett liknande test med bilder av män och kvinnor med samma hudfärg som skulle paras ihop med traditionellt manliga eller kvinnliga sysslor.

Andreas Mayer-Lindenberg och hans medarbetare drar slutsatsen att det finns olika slags neurogenetiska mekanismer bakom fördomar om ras respektive kön.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor