Allt om Gud i Sverige

Publicerad
Göran Hägg tar sig inte an några små projekt. Tidigare har han skrivit böcker som Världens litteraturhistoria, Svenskhetens historia, 1001 böcker du måste läsa innan du dör. Nu är det dags för Gud i Sverige. Det är en riktig tegelsten som avhandlar allt mellan hednatid och Knutby. Men det är mycket underhållande läsning. Göran Hägg räds inte mustigheter och han polemiserar än hit, än dit. Han slarvar inte förbi utan skriver ingående, särskilt om människor. ”Den svenske guden”, skriver Göran Hägg, ”befinner sig långt ifrån kontinentens mystik och handlar mer om ett utbyte av trofasthet och moral mot belöningar. Kanske har vi också en tvivlets tradition.” Men i motsats till vad man skulle kunna tro har Gud spelat en viktig roll i Sverige. Därför skriver Göran Hägg boken och också för att han anser att de flesta kyrkor och religioner har haft en övervägande positiv betydelse för samhällen och stater – liksom för otaliga människor i behov av tröst och skönhet.

Gud i Sverige

Hägg, Göran
Norstedts

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor