När syns regnbågen på vintern?

Publicerad

**Fråga:** Vi såg en regnbåge i vintras. Fast det var mer två stolpar än en båge. Det var minus 10 grader, och jag kan tänka mig att det föll ut en massa iskristaller som bröt ljuset. Senare har jag för mig att det blev dimma. Jag har aldrig sett detta förut och jag har varit ute väldigt mycket på vintern. Hur vanligt är det?

*Per Jemth*

*Svar:* Det krävs vattendroppar?för att en regnbåge ska kunna bildas. Därför är regnbågar mindre vanliga på vintern än på sommaren. Men ibland händer det att de bildas. Det kan finnas regn på högre höjd, även om det är – 10 °C på marken.

Iskristaller kan inte ge några regnbågar. Däremot ger de upphov till andra färggranna fenomen som halo: bågar eller ringar runt solen eller månen.

Eftersom solen står väldigt lågt på vintern, kommer mitten av regnbågen – som ligger vid skuggan av ditt huvud när du tittar mot regnbågen med solen i ryggen – att ligga högt upp. Därför var det naturligt att du kanske inte såg hela halvcirkeln. En annan orsak till att du bara såg två stolpar kan vara att det bara fanns regndroppar i ett lager av luften. Det är troligt att det bara fanns regn ganska nära marken.

*Ari Friberg, professor i optisk fysik, Kungliga tekniska högskolan i Stockholm*

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor