Staffan Ulfstrand och Nick Brandt.

Savannen – introduktion

”Den afrikanska savannen är beroendeframkallande”, säger biologen Staffan Ulfstrand, som reser dit regelbundet sedan slutet av 1950-talet. Här följer sex koncentrerade historier till unika bilder tagna av fotografen Nick Brandt.
Publicerad

”Människan kommer alltid, alltid att längta tillbaka till den afrikanska savannen. Där formades vi, där har vi våra rötter.”

Orden kommer från Staffan Ulfstrand. Han gjorde sin första forskningsresa till Afrika som 25-åring, och sedan dess – i dag pensionerad professor i zoologi – har han återvänt fler gånger än de flesta hinner drömma om. När du får detta nummer av F&F i handen är han i Botswana.

Den första expeditionen varade i tre månader och gick till Mahalebergen, i nuvarande Tanzania. Staffan Ulfstrand och hans kolleger sov under bar himmel vid Tanganyikasjöns strand, somnade till en kör av grodor som påminde om silverklockor och väcktes av strimsvalorna som slog sig ner i ett träd och sjöng in dagen. En morgon upptäckte han att sanden var full av elefantspår – ljudlöst hade de väldiga djuren smugit sig förbi hans säng för att dricka.

För den brittiska fotografen Nick Brandt slog passionen till i mitten av 1990-talet. Som framgångsrik filmregissör reste han omkring i Tanzania för att spela in en musikvideo med Michael Jackson. Under tiden blev han alltmer fascinerad av landskapet och det rika djurlivet. Det blev början till ett drastiskt karriärbyte, och en till synes omöjlig kamp – att fånga de överväldigande intrycken med kamera.

Lösningen blev stillbildsfoto. Nick Brandt ser sig inte som naturfotograf, snarare som porträttfotograf. Till skillnad från naturfotografer vägrar han att använda teleobjektiv: ”Man tar inte porträtt av en människa på trettio meters håll och tror att bilden ska visa hennes själ; man går närmare.”

Med tiden har han blivit alltmer engagerad i kampen mot den förödande tjuvjakten. I dag driver han organisationen Big life foundation som hjälper till att övervaka Amboseli nationalpark, i gränsområdet mellan Tanzania och Kenya.

På följande sidor kan du njuta av det unika mötet mellan Nick Brandts fotografier och Staffan Ulfstrands texter. Fler av Nick Brandts bilder kan du se på Fotografiska i Stockholm, till och med den 8 januari 2012. Staffan Ulfstrand möter du på nytt i nästa nummer av F&F, då som krönikör.

[Lejon (Panthera leo) ](http://www.fof.se/tidning/2011/9/lejon-panthera-leo)
[Savannbuffel (Syncerus caffer) ](http://www.fof.se/tidning/2011/9/savannbuffel-syncerus-caffer)
[Flodhäst (Hippopotamus amphibius)](http://www.fof.se/tidning/2011/9/flodhast-hippopotamus-amphibius)
[Gepard (Acinonyx jubatus)](http://www.fof.se/tidning/2011/9/gepard-acinonyx-jubatus)
[Giraff (Giraffa camelopardalis) ](http://www.fof.se/tidning/2011/9/giraff-giraffa-camelopardalis)
[Savannelefant (Loxodonta africana)](http://www.fof.se/tidning/2011/9/savannelefant-loxodonta-africana)

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor