Pluto knäcktes av ljus jämlike

Nya mätningar visar att Eris är lika stor som Pluto – men blankare.
Publicerad
**Eris bana** går på snedden i förhållande till de andra planeternas banor runt solen.
Bild: Johan Jarnestad

Eris är dvärgplaneten som fick Pluto att falla från planet­himlen; Pluto klassas inte längre som planet. De senaste mätningarna bekräftar nu med större noggrannhet att Eris och Pluto faktiskt är lika stora: Eris har en diameter på 2 326 kilometer, Pluto på 2 330. Då finns det ingen anledning att Pluto klassas som en av de stora planeterna.

Annars är Pluto och Eris helt olika. Eris är tätare än Pluto, nästan en tredjedel tyngre. Dessutom är Eris mycket ljusare, med en glansigt vit yta. En tröst för Plutos supportrar kan vara att astronomerna misstänker att det finns fler och ännu större dvärgplaneter som kretsar i banor långt borta i solsystemets utkanter.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor