Sockerchocken

Publicerad
Från att länge ha betraktats som en lyxvara har den svenska sockerkonsumtionen ökat dramatiskt under 1900-talet. Konsekvenserna är odelat negativa. Demens, diabetes, cancer, hjärtinfarkt och fetma – allt kan kopplas till förhöjda blodsockervärden. Det är slutsatsen i vetenskapsjournalisten Ann Fernholms nya bok. Utifrån de senaste forskarrönen lämnar hon sitt bidrag till den pågående dietdebatten. Det mättade fettet har länge pekats ut som den största hälsoboven, men hon menar att vi snarare ska undvika socker och snabba kolhydrater. Äta mindre godis och vitt bröd till förmån för fet fisk, olja och nötter. Samtidigt skriver hon att det inte finns någon mirakelkur och att människor kan reagera väldigt olika på dieter.

Ett sötare blod

Fernholm, Ann
Natur & Kultur

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor