Starkare vindar hjälper albatrossen

Vandrings­albatrossens kan flyga snabbare tack vare ökande vindstyrkor i klimatförändringarnas spår.
Publicerad
**Kortare pass.** Albatrossens häckning underlättas när paret kan byta av varandra oftare.
Bild: Xavier DES MIER / RAPHO / IBL Bildbyrå

I ett albatrosspar turas honan och hannen om att ruva och fånga fisk till havs. En fisketripp kan pågå i veckor och vara flera hundra mil lång. Nu har en grupp franska och tyska forskare visat att fåglarna gynnas av att de västliga vindarna har ökat i styrka över Södra ishavet och även dragit sig närmare sydpolen. De kraftigare vindarna ger högre flyghastighet, vilket gör att fisketripperna har blivit flera dagar kortare. Det innebär att albatrosserna kan avlösa varandra oftare under ruvningen, vilket minskar risken för att häckningen måste avbrytas på grund av svält.

Studien publiceras i Science och har gjorts på den franska ögruppen Crozet i Södra ishavet, där vandringsalbatrossernas häckning och flygrutter studerades under fyra decennier.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor