En vindlande läsresa

Publicerad
Likt en berättelse rör sig floden från källan till utloppet, med goda möjligheter till stickspår och biflöden längs vägen. Detta har poeten och essäisten Nina Burton tagit fasta på i sin nya bok, där läsaren i ord och bild guidas längs de tre europeiska flödena Rhône, Rhen och Themsen. Fragment från forntiden varvas med författarens egen släkthistoria och allehanda kuriosa. Fanns det något guld i Rhen, som Nibelungensagan säger, och hur hälsosamt är egentligen vattnet vid kurorten Évian? Tonen i boken är sökande och präglad av en jakt på det som formar kontinenter och historien. Vid färdens slut har läsaren inte fått några givna svar på frågorna, men kommit en bit på vägen.

Flodernas bok

Burton, Nina
Albert Bonniers förlag

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor