Neptunus förlorade måne är återfunnen

För första gången på drygt 20 år har astronomer sett Naiad, en av Neptunus 14 kända månar.

Publicerad
Naiad (inringad) är Neptunus innersta måne. Senaste gången den syntes till var 1989.
Bild: SETI Institute

Forskare vid SETI-institutet i USA har återupptäckt Naiad, Neptunus 100 kilometer avlånga måne, som har hållit sig gömd alltsedan den senast sågs 1989 av rymdsonden Voyager 2. Men nu har astronomerna hittat den igen på bilder från rymdteleskopet Hubble. Naiad är Neptunus innersta måne och dränks av ljusstrålarna från sin planet, som är 2 miljoner gånger ljusare.

I juli i år avslöjade samma forskare Neptunus minsta måne, som bara är 20 kilometer i diameter. Den kallas än så länge S/2004 N1 och har en bana längre ut. Därför var den lättare att hitta än den betydligt större Naiad. 

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor