Bild: Anders Wiklund / TT

Festen kan börja

Nobelveckan dag för dag.

Publicerad

Vardagsnära transport

6 december kl. 14.30 i Nobel forum, Nobels väg 1, Karolinska institutet, Solna

Presskonferens med Nobelpristagarna i fysiologi eller medicin
Hur molekyler transporteras i kroppens eget kollektivtrafiksystem. Så lyder den förenklade förklaringen till det som

James Rothman, Randy Schekman och Thomas Südhof har kartlagt. Inte sedan Nobelpriset i kemi 2005 – då begreppet metates beskrevs som ”dans med partnerbyte” – har beskrivningen av en upptäckt varit mer vardagsnära i Nobelsammanhang.

Plus: Föreläsning av Nobelpristagarna i fysiologi eller medicin 7 december kl. 13.00 i Aula medica, Campus Solna, Karolinska institutet

Inspelad Munro

Lika lättillgänglig som Nobelpristagaren Alice Munro har beskrivits vara i sin korthuggna novellprosa, lika svåråtkomlig framstår hon i verkliga livet. Hon lever ett tillbakadraget liv i det konservativa lilla samhället Clinton i östra Kanada och är extremt restriktiv med intervjuer och framträdanden. På grund av sviktande hälsa kommer den 82-åriga Alice Munro heller inte att besöka Stockholm under Nobelveckan (priset hämtas i stället av hennes dotter Jenny).

Men liksom när Harold Pinter fick priset 2005 kommer en förinspelad föreläsning att visas i Börssalen.

Föreläsning av Nobelpristagaren i litteratur på Svenska Akademien, Källargränd 4, Stockholm, 7 december kl. 17.30. Inträdesbiljett krävs

Higgs, aktier och smart kemi

7 december kl. 09.00 på Kungliga Vetenskapsakademien, Lilla Frescativägen 4A, Stockholm.

Presskonferens med Nobelpristagarna i fysik, kemi och ekonomi
Higgsfältet, vars upptäckt renderade Peter Higgs och François Englert årets Nobelpris i fysik, har jämförts med allt från sirap och ett täcke av nysnö, till hur Brad Pitt rör sig långsammare i ett rum fullt av kändisfotografer. En mer ingående analys bjuds gissningsvis på Vetenskapsakademiens presskonferens, där även Nobelpristagarna i kemi, Martin Karplus, Michael Levitt och Arieh Warshel deltar, liksom Eugene Fama, Lars Peter Hansen och Robert Shiller, som tilldelats årets ekonomipris. Alla kommer sedan till föreläsningarna på Stockholms universitet.

Plus: Föreläsningar av Nobelpristagarna i fysik, kemi och ekonomi i Aula magna i Frescati, Stockholms universitet, 8 december. Start kl. 09.00, dörrarna öppna från kl. 08.40. Ingen avgift eller registrering krävs

Idel italienskt med Muti

8 december kl. 19.00 i Stora salen på Konserthuset, Sveavägen 19, Stockholm

Nobelkonsert
Årets stora musikaliska 200-årsjubileer har dominerats av Richard Wagner. Därför är det glädjande att hans jämnårige kollega Giuseppe Verdi får stå i fokus på årets Nobelkonsert på Konserthuset. Kungliga Filharmonikerna, under ledning av världsdirigenten Riccardo Muti spelar idel italienskt. Inträdesbiljett krävs.

Framtidens energi

9 december kl. 10.00 på Svenska Mässan, Mässans gata 10, Göteborg

Nobel week dialogue
Hur ser framtidens energi ut? Vilka bränsleformer bör vi satsa på? Det är temat för årets Nobel week dialogue i Göteborg där i skrivande stund 23 panelmedlemmar, varav sex tidigare Nobelpristagare, diskuterar och före- läser ur såväl samhälls- som forskningsperspektiv. Forumet pågår kl. 10.00–18.00. Registrering görs på nobelweekdialogue.org.

Utdelning bland blommor

10 december kl. 16.30 i Konserthuset, Stockholm.

Nobelprisutdelningen
Alfred Nobel avled i San Remo i Italien. Så betagen var han av blomsterprakten där att det – enligt hans önskan – varje år flygs in tusentals blommor och blad från San Remo till prisutdelningen och den efterföljande festen. Bland dessa blomster och på blå mattor mottar pristagarna i fysik, kemi, medicin, litteratur och ekonomi sina medaljer och handmålade diplom ur handen på kung Carl XVI Gustaf i Konserthusets stora sal.

Festernas fest

10 december kl. 19 i Stockholms stadshus.

Nobelfesten
Senast 18.45 ska samtliga inbjudna sitta till bords för det direktsända samkvämet med 1 300 powerminglande gäster i högtidsdräkt. Middagen i Blå hallen och den efterföljande dansen i Gyllene salen är det tillfälle under Nobelveckan då pristagarnas bedrifter och upptäckter medialt får stå tillbaka lite för de kungliga damernas klänningsval. 

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor