Bladvändare om Astrid Lindgren-fallet

Publicerad

En vårvintermorgon för snart fyra år sedan kom poliser i skinnjacka och grep en narkosläkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Hon blev senare anklagad för att ha tagit livet av ett hjärnskadat spädbarn med narkosmedlet tiopental.

Journalisten Sara Gunnarsdotter har bevakat fallet för Läkartidningen, och en av hennes artiklar fick Fackförbundspressens pris för bästa berättande text år 2012. Nu ger hon en fördjupad bild av händelseförloppet i bokform. Den innehåller en hel del detaljer om juridik och kemiska analyser av tre milliliter blod som känns mer som redovisande än litterärt berättande. Men detaljerna behövs för att förklara vad som hände, och för att illustrera den misstro som uppstår mellan en juridisk och en medicinsk kultur, när de inte ens förstår varandras språk.

Mänskligt är det lätt att engagera sig i föräldrarnas strävan att få veta vad som egentligen hände deras lilla Linnéa, och i narkosläkarens kamp mot anklagelserna om att ha mördat ett barn. Hon blev till sist friad av en enig tingsrätt. Många intervjuade personer i boken menar att hon aldrig borde ha blivit åtalad.

3 ml

Sara Gunnarsdotter
Läkartidningen förlag

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor