Rafflande rapport från klimatkriget

Publicerad

Få diagram har väckt sådana strider som den liggande hockeyklubban. Bladet ligger till höger och pekar tvärt uppåt – en kristallklar bild av hur jordens medeltemperatur dramatiskt har ökat sedan industrialiseringen. När den första versionen av kurvan publicerades i Nature 1998, förändrades livet abrupt för huvudförfattaren Michael E. Mann. Plötsligt blev den framstående klimatforskaren utsatt för smutskastning, mordhot och märkliga attacker – oljeindustrins lobbygrupper hade fått en ny måltavla.

Hans bok ger en både skakande och dråplig bild av den ojämna kampen mellan akademiker och PR-proffs när det gäller att föra ut sitt budskap. Samtidigt bjuder han på en ingående genomgång av klimatforskningens utmaningar och arbetsmetoder.

Det här är en viktig och mycket spännande bok.

The hockey stick and the climate wars

Michael E. Mann
Columbia university press

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor