Därför tappar vi farten efter lunch

Efter lunch eller middag drabbas jag ofta av paltkoma (postprandiell trötthet). Vad beror det på? Finns det några knep för att undvika det eller är det bra för hälsan att ta sig en liten lur efter maten?

/Kerstin Petersson

Publicerad

Bild: Istock

Postprandiell (efter måltid) trötthet, eller paltkoma, infinner sig ofta på grund av att energi mobiliseras till arbete med matsmältningen på bekostnad av till exempel hjärnans arbete. Även minskad utsöndring av aktiveringshormon bidrar till paltkoman.

Man antar att det ur ett överlevnadsperspektiv finns ett värde i att kroppen blir mindre aktiv när tillgången på föda har säkrats. Energiintaget leder till en plötslig ökning av blodsockerhalten och påföljande insulinpåslag för att reducera blodsockret, vilket också påverkar vårt humör. Reaktionen kan bli extra påtaglig i samband med lunchintag.

Efter lunch inträder nämligen ett bottenläge i vår 12-timmarsrytm med sänkt aktivering. Man har observerat att stresshormonet adrenalin sänks och orsakar en så kallad post lunch dip. Tolv timmar senare, det vill säga under sen natt, infaller nästa bottenläge, då också kroppens 24-timmarsrytm når sin botten.

Vid dessa tidpunkter försämras prestationsförmågan, vilket bland annat ger utslag i form av tydliga toppar i antalet trafikolyckor.

För att undvika att bli påverkad av dåsighet kan man mycket väl tänka sig att skyla över paltkoman med en liten lur. Ett vanligare knep är att ta kaffe på maten, vilket ger ökad vakenhet. Att varva ner en stund på dagen och sova är hälsosamt, så länge luren inte försämrar möjligheten att sova på natten. Andra sätt att undvika paltkoma är att undvika kolhydratrik/sockerrik och svårsmält mat samt att minska storleken på måltiden.  

/Arne Lowden, docent vid Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor