Solen byter poler – och lämnar oss utan skydd

Just nu håller solens magnetiska poler på att byta plats, vilket gör oss sårbara för energirika rymdpartiklar. Ändå jublar astronomerna.

Publicerad
Solens poler byter plats. Då kan partikelbombardemang mot jorden och från rymden öka under några månader.
Bild: NASA

Inom några månader kommer solens syd- och nordpol att ha bytt plats. Men det är helt i sin ordning, de första tecknen väckte till och med astronomernas hopp om att solens naturliga cykel håller på att återställas. Det normala är att aktiviteten på solen varierar då antalet solfläckar ökar och minskar, i cykler som är elva år långa. Vid aktivitetsmaximum kan hundratals mörka fläckar dyka upp på solytan, områden som är upp till 2 000 grader kallare än sin omgivning. Den kalla gasen borde sjunka ner, värmas upp i solens inre och ta sig tillbaka till ytan – sådan omblandning pågår ständigt i den bubblande stjärnan. Gasfläckarna hindras dock från att falla in av starka magnetiska strömmar. I stället bildas stora bubblor av gas, som sänder i väg miljarder ton laddade partiklar ut i rymden då de spricker. När de träffar jorden ser vi vackra norrsken, men de orsakar även kraftfulla magnetiska stormar som hotar våra satelliter och vår radiokommunikation.

Under de senaste åren har dock aktiviteten sett ut att minska så pass att vissa forskare befarat att solens vanliga elvaårscykel varit på väg att avstanna. Det har hänt förut, under den så kallade lilla istiden på 1600-talet.

Men den pågående omkastningen av de magnetiska polerna tyder på att solen nästan obemärkt har passerat sin aktivitetstopp för denna gång, och att några lugna år väntar. Till att börja med försvagas dock solens magnetiska fält, vilket innebär att den sköld runt solsystemet som skyddar oss från energetiska rymdpartiklar försvinner. Men efter tre till fyra månader bör solen ha byggt upp ett nytt magnetiskt skydd kring sina planeter. Solcykel nummer 25 är alltså på gång, och den himmelska ordningen tycks vara återställd. 

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor