Kan en tornado lämna Nordamerika?

Jag skulle vilja veta om tornador är begränsade till den nordamerikanska kontinenten eller även förekommer annorstädes? I så fall, vad kallar man dem då?
/Ida Dahlgren

Publicerad

Bild: Istock

Svar: Tornado är de engelskspråkiga ländernas ord för den kraftiga virvelvind som på svenska kallas tromb. Sådana finns även i Sverige, men blir sällan så kraftiga som sina amerikanska kusiner. Tromber ser ut som en slang som hänger ner under ett moln, med en diameter på mellan tio och några hundra meter. Om det bildas moln i tratten är de väl synliga. När slangen når marken kan den dra upp stoft eller suga upp vatten. Virveln kan snurra både motsols och medsols; den är inte stor nog för att påverkas av jordens rotation. Vindhastigheten kan vara betydligt mer än 100 meter per sekund. Tromber förekommer på alla kontinenter utom Antarktis, men är vanliga, intensiva och väldokumenterade i ett område i USA som kallas tornado alley. Denna trombgata ligger mellan Klippiga bergen och Appalacherna där varm, fuktig luft från Mexikanska golfen möter kall, torr luft från norr. Att luftmassorna är så väldigt olika betyder att det finns extra mycket energi för kraftig konvektion – där den varma luften stiger uppåt. Det kan leda till att så kallade superceller bildas, det vill säga extra intensiva cumulonimbus – eller kort och gott enorma åskmoln. Exakt hur virvelvindarna bildas är inte känt, men tromber observeras ofta i samband med tropiska orkaner. Fenomenet är känt sedan länge och uppträder på alla ställen där intensiva åskmoln bildas, till exempel i Bangladesh, Sydafrika, Australien och Kina. Tillförlitlig statistik finns ännu bara i USA.  

/Gunilla Svensson, professor i meteorologi, Stockholms universitet

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor