Hjärnans utveckling fascinerar

Publicerad

Hjärnan förbrukar en femtedel av kroppens blodsocker. Det mesta av den energin går till hjärnans spontanaktivitet, det vill säga det ständiga ”hjärnbrus” som pågår till och med när vi sover. Är det kanske detta hjärnbrus som är medvetandet?

Medvetandet tros ligga i människans väl utvecklade hjärnbark. Kopplingen från sinnena till hjärnbarken sker i graviditetsvecka 24. Dessförinnan finns det alltså inget medvetande i egentlig mening.

Vad menas då med mänskligt liv? Räcker det med att hjärtat slår, eller måste hjärnan, och speciellt hjärnbarken, fungera?

Barnläkaren Hugo Lagercrantz diskuterar i sin bok många etiska och existentiella frågor: Vad är det som gör oss till medvetna människor? Är djur medvetna på samma sätt som vi människor? Är upplevelsen av smärta lika hos betesfisken och det nyfödda barnet?

Hjärnbrus beskriver inte bara hjärnans utveckling ur ett biologiskt perspektiv, utan binder också samman idéhistoria med praktiska nutida exempel. Det här är en både fascinerande och tankeväckande bok. 

Hjärnbrus – om utvecklingen av den nyfikna hjärnan och medvetandet

Hugo Lagercrantz
Carlssons bokförlag

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor