Romanläsning sätter sig på hjärnan

Publicerad
Studenterna levde sig rent kroppsligt in i romangestalterna.
Bild: Istock

Om romanens makt är så stark att den kan förändra någons liv så borde den kunna göra mätbara avtryck i hjärnan också. Enligt den logiken har forskare på Emory university i USA magnetröntgat 21 studenter som fick läsa spänningsromanen Pompeji av tidigare BBC-reportern Robert Harris.

Det visade sig att läsningen gav bestående effekter i hjärnans centralfåra, som förknippas med känsel och kroppsrörelse. Forskarna tror att det beror på att studenterna rent kroppsligt levde sig in i romangestalterna. Undersökningen registrerade också en förhöjd aktivitet i de delar av hjärnan som har med språkmottagning att göra, men den försvann efter bara några dagar.

Det här är första gången som forskare har påvisat varaktiga hjärnförändringar av romanläsning. Undersökningen pågick i 19 dagar och omfattade fem dagar före och fem dagar efter läsningen. Romanen valdes ut på grund av sin enkla och medryckande form.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor