Facit framtiden: Arktis isfritt sommaren 2013

I december 2007 publicerade BBC en artikel där Arktis isar förutspåddes ha smält till sommaren 2013. Så blev det inte.

Publicerad
Den dramatiska prognosen om ett isfritt arktis sommaren 2013 slog inte in. 
Bild: Istock

För sju år sedan hävdade forskaren Wieslaw Maslowski i en artikel publicerad av BBC att de dåvarande prognoserna hade underskattat hur snabbt den arktiska isen smälte. Han och hans kolleger hade analyserat data från 1979 till 2004 och kommit fram till att Arktis skulle vara isfritt redan sommaren 2013.

Wieslaw Maslowski ansåg att andra forskare hade en orealistisk uppfattning om isens avsmältningshastighet, och artikelförfattaren – BBC:s vetenskapsreporter Jonathan Amos – menade att isen verkligen smälte snabbare än i de tidigare prognoserna.

Maslowskis prognos fick även stöd av andra forskare, exempelvis Mark Serreze, som fick avsluta artikeln med orden: ”Maslowski är en smart person, och det skulle inte förvåna mig om hans framskrivning skulle stämma.” Även Al Gore refererade till uppgifterna om att Arktis skulle vara isfritt inom sju år, då han mottog Nobels fredspris år 2007.

I själva verket var istäcket sommaren 2013 betydligt större än sommaren 2012, men något mindre än snittet för åren 1981–2010.

Den felaktiga larmrapporten visar hur svårt det är att på kort sikt förutspå klimatförändringar, trots att den långsiktiga trenden är tydlig – istäcket i Arktis minskar.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor