Från kapten Kidd till Johnny Depp

Publicerad

Vurmen för pirater är inget nytt, även om Pirates of the Caribbean-filmerna, med Johnny Depp i huvudrollen, fått intresset att växa på senare år. Men redan på 1700-talet såldes romantiserande bokverk om piraternas vilda och fantasieggande leverne. Historikern Neil Rennie har plöjt de primärkällor som finns inom området, och kartlagt den snåriga vägen från fakta till fiktion – hur några individers korta och tragiska liv utanför lagen har blivit färgsprakande berättelser för generationer av barn i alla åldrar.

Tidens obevekliga gång gör uppenbarligen något med illgärningsmän. När tillräckligt många år gått så infaller romantiseringen. Men den som sett för många av de filmer och romaner som Neil Rennie kartlagt kan fundera ett varv över det föga avundsvärda liv dagens pirater lever.

Treasure neverland

Neil Rennie
Oxford university press

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor