Oväntad tvist öppnar för nya material

Publicerad
En vanlig spiral (helix) överst, en hemihelix med bara en förändring i vridningen (i mitten) och en hemihelix där vridningen ändras regelbundet. Den ovanliga formen bildades när två elastiska band som var olika långa klistrades ihop.
Bild: Jiangshui Huang

Den kom till av en slump – en regelbunden spiralform, så kallad hemihelix, som sällan uppträder naturligt. En hemihelix består av två band som flätats samman i en spiral. Men till skillnad från en vanlig spiral, som är ungefär som en korkskruv, byter en hemihelix regelbundet åt vilket håll den vrids; från högervridning övergår den till vänstervridning och så tillbaka till höger – och så vidare.

Inget, förutom själva upptäckten, är dock slumpmässigt med denna form, påpekar upptäckarna vid Harvard university. Formen på hemihelixen är bestäms exakt av bandens längd och bredd. Och eftersom formen ofta bestämmer även funktionen, så hoppas forskarna nu kunna skapa nya, nanostora material med oväntade egenskaper som kan användas inom till exempel elektroniken.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor