Citatet

”Jag tycker att pris­summan är löjligt stor. Men det är hans pengar. Han får göra som han vill med dem.”

Publicerad

Bild: Reed Hutchinson / UCLA

Terence Tao, professor i matematik vid amerikanska UCLA, belönades nyligen med The Break­through prize in mathematics, som finansieras av den ryske miljardären Yurij Milner och Mark Zuckerberg, skaparen av Facebook. Prissumman är på 3 miljoner dollar. Yurij Milner har instiftat flera priser inom grundvetenskaperna, med ambitionen att synliggöra både forskningen och dess utövare. Tao, som även belönades med det svenska Crafoordpriset 2012, tänker använda en del av pengarna till att stödja vetenskapliga tidskrifter som är öppna för alla, eller till att starta matematiska samarbetsprojekt på nätet.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor