Kalla men aptitliga fakta om jämställdhet

Publicerad

Likt den ryska författaren Nikolaj Tjernysjevskij (vars bok gett namn åt denna) frågar sig Yvonne Hirdman, 150 år senare, vad som bör göras åt problemet att man och kvinna fortfarande inte är jämställda. Men den här gången handlar det om Sverige, och om svensk politik – och egentligen handlar boken om vad som faktiskt har gjorts. Aptitligt paketerat på 120 sidor levereras kalla fakta om svensk jämställdhetspolitik under 50 år. Från 1960-talets kvinnokamp för att komma ut i lönearbete, till 1990-talets lansering av begreppet genus och 2000-talets olika feminismer. Hirdmans enkla och sakliga tilltal lättar upp läsningen av alla de utredningar, propositioner och lagförslag som det svenska jämställdhetsarbetet inneburit. Och visst har det skett enorma förändringar! Men man har varit tvungen att, som författaren säger, ”hantera problemet med viss varsamhet” eftersom ”det nästan finns automatiska mekanismer som slår till om medlen kommer målet för nära”. För trots alla dessa år av politisk ”jämtegrering”, blir svaret på frågan om vad som bör göras obönhörligen: ännu mer. 

Vad bör göras? Jämställdhet och politik under femtio år

Yvonne Hirdman
Ordfront

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor