Den hon älskade blev en annan

Publicerad

Folk brukar behålla sin grundläggande personlighet år efter år. Men det finns undantag. En sjukdom som påverkar hjärnvävnaden kan leda till att en människa blir en annan. Det är utgångspunkten för den ovanliga romanen Du försvinner.

I ett efterord tackar den danske författaren Christian Jungersen en lång rad neurologer, psykologer och filosofer som han har tagit hjälp av, för att skildra hur en familjs relationer gradvis förändras av vad som med tiden visar sig vara en hjärntumör.

Insprängt i den skönlitterära berättelsen finns ett antal tidningsartiklar och andra faktatexter, bland annat en essä som i första stycket utlovar sextio sidor om den fria viljans filosofi. Men efter tre sidor är det slut, och enligt förlaget ska det vara så. Det ger en rumphuggen känsla.

Bortsett från detta fjantiga konstgrepp är boken ett mycket lyckat exempel på hur skönlitteratur kan fördjupa kunskap som vetenskapen bara kan beskriva i allmänna termer.

Det är en stark berättelse om kärlek och neurobiologi, svår att lägga ifrån sig.

Du försvinner

Christian Jungersen
Norstedts

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor