Hunden gör dig till en bättre vän

Att det är bra för den mentala hälsan att umgås med sällskapsdjur, till exempel en hund, verkar vara allmänt vedertaget. Jag undrar om det är sant, och varför vi i så fall mår vi så bra av djur.

/Cecilia

Publicerad

Bild: iStock

Svaret på din första fråga är kort och enkelt: Ja. Din andra fråga, varför vi mår bra av djur, är mycket intressant och jag tänkte besvara den genom att börja från början.

Man har hittat 100 000 år gamla spår av hunddjur i närheten av människans bosättningar, något som tyder på att vi utvecklats gemensamt med hunden och kanske till och med utvecklat en speciell kommunikation. Det finns många teorier om varför vi mår bra av sällskapsdjur, och flera härrör just från denna gemensamma utveckling. Vi har haft behov av djur för att överleva och har därför utvecklats så att vi i dag fortfarande starkt känner att vi vill ha djur nära oss.

Om man undersöker hur vi fysiologiskt påverkas av djur, så ser vi till exempel att olika stresshormoner i kroppen minskar när vi har sällskapsdjur, samtidigt som hormonet oxytocin ökar. Oxytocin ger oss människor en rofylld känsla och får oss att bli lugna och avstressade. Man kan dessutom se i vårt beteende att våra sällskapsdjur blir familjemedlemmar som vi gärna umgås med, pratar med och vill beröra. Att känna att man är behövd och tar hand om någon svarar mot ett grundläggande behov som vi människor har. Vi blir faktiskt också mer empatiska mot våra medmänniskor om vi som barn får umgås och ta lite ansvar för djur.

/Maria Andersson, forskare i etologi, Sveriges lantbruksuniversitet

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor