Vinnare av Tidskriftspriset: Årets rörligt 2024!

Mental dopning skärper hjärnan

Friska personer som tar medicinen modafinil blir bättre på att koncentrera sig, minnas och lära sig nya saker. Det visar en sammanställning av befintlig forskning.

Publicerad
En medicin mot narkolepsi gör det lättare att lösa vissa mentalt krävande uppgifter, enligt forskare i USA och Storbritannien.
Bild: iStock

Modafinil är ett receptbelagt läkemedel som hjälper mot trötthet hos människor med narkolepsi, en sjukdom som bland annat ger plötsliga sömnattacker på dagarna.

Det finns även en illegal handel på nätet med medicinen som ”nootropiskt preparat”. Enklare uttryckt: mentalt dopningsmedel. Dopningen fungerar relativt bra. Den slutsatsen drar forskare i USA och Storbritannien som har granskat två dussin rapporter om modafinil publicerade i vetenskapliga tidskrifter sedan år 1990.

I enkla standardtester på friska och utsövda försökspersoner är effekten måttlig, i vissa fall negativ. Men i mer specialiserade experiment gjorda på senare år verkar medicinen stärka uppmärksamhet, inlärning, minne och högre exekutiva funktioner som att bearbeta information och smida planer. ”Modafinil kan mycket väl förtjäna titeln som det första väl validerade nootropiska preparatet”, skriver forskarna i tidskriften European Neuropsychopharmacology.

– Det är en rimlig slutsats, säger Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare och professor i psykologi på Karolinska institutet i Solna.

Han har läst studien, och följt forskningen om modafinil ända sedan medicinen började testas mot narkolepsi i Frankrike på 1970-talet. Den frigör en grupp signalämnen i hjärnbarken (katekolaminer) som i sin tur påverkar en rad kemikalier kända för att reglera sömn och vakenhet.

Bland de vanligtvis lindriga biverkningarna finns huvudvärk, magknip och svårigheter att somna. Till skillnad från amfetamin och liknande ämnen ger modafinil ingen kick eller andra avtryck på sinnesstämningen – man blir inte någon ”kul typ”.

– Däremot kan det finnas risker på lång sikt som vi inte känner till. Jag kan absolut inte rekommendera friska människor att ta modafinil för att stärka sina kognitiva förmågor, säger Torbjörn Åkerstedt.

Förutom eventuella medicinska risker för enskilda brukare kan utbredd mental dopning skapa problem i samhället. Studenter som försöker klara mentalt krävande uppgifter utan illegala droger kan få svårt att hänga med sina dopade kurskamrater.

Det är okänt hur vanligt det är med mental dopning. Tidskriften Nature frågade för några år sedan sina läsare om saken. En femtedel av de som svarade i en webbenkät uppgav att de någon gång tagit läkemedel för att bli mer skärpta. Av de som dopat sig hade 44 procent tagit modafinil.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor