Växter utnyttjar snyltande insekter

Genom att sprida doften av ond bråd död kan piprankan locka till sig pollinerande flugor som lever av att stjäla byten från rovinsekter.

Publicerad
Piprankan Aristolochia rotunda fångar insekter i sina blommor, som hålls instängda ända tills de har pollinerat blomman.
Bild: Wikipedia

Många växter sprider väldofter som lockar pollinerande insekter, som ofta får nektar som belöning för sitt arbete. Det finns även växter som sprider doften av ruttnande kött. Denna lukt lockar bland annat flugor som lägger ägg i djurkadaver. I det här fallet så luras alltså växten. Den lockar till sig pollinatörer, flugorna, men erbjuder dem ingen belöning för deras jobb. Nu har ett team av tyska och österrikiska forskare hittat en ny variant av sådant lurendrejeri, hos en pipranka som kallas rund hålfot – Aristolochia rotunda.

Piprankans blommor sprider samma luktämnen som finns i vissa skalbaggars kroppsvätskor, som utsöndras när skalbaggarna faller offer för spindlar och rovinsekter. Växten luktar alltså mer som ”ond bråd död ” än som ruttet kött.

De här dofterna lockar till sig fritflugor, som är specialiserade på att stjäla mat från rovinsekterna. Det är dessa flugor som piprankan vill åt.

Fritflugan lockas att krypa in i piprankans trattformade blomma, i hopp om att hitta en färsk skalbaggekropp därinne. Insidan av blommorna är täckta av hår som hindrar flugan från att krypa ut igen. Men när blomman har pollinerats så förtvinar hårstråna. Om flugan gör sitt jobb så återfår den alltså friheten, men den får ingen mat för besväret.

Detta är det enda kända fallet där växter lockar till sig pollinerande insekter med doften av färskt kött i stället för ruttet kött, menar forskarna som har publicerat rönen i New phytologist

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor